Az első trimeszter után egy energikusabb időszak következik, végre! Általában ez az az időszak, amikor végig gondolod a praktikus elintéznivalókat– a babaszoba berendezése mellett – kisbabád megérkezése előtt. Hogy ez egy kicsit áttekinthetőbb legyen, a Gabi összegyűjtött neked néhány pontot.

Anyakönyvezés, elismerés és felügyelet

A szülés után az állam azt várja, hogy három munkanapon belül anyakönyvezésre kerüljön a gyermek. Édesanyaként általában ilyenkor még nem vagy olyan állapotban, tehát többnyire a partner intézi ezeket. Ha nincs párod, más is elintézheti az anyakönyvezést, amennyiben ez a személy jelen volt a szülésnél.

Házas vagy vagy bejegyzett élettársi viszonyban élsz? Akkor az elismerés és a felügyeleti jog automatikus. Ha nem ez a helyzet, akkor az apának előbb el kell ismernie a gyermeket sajátjaként. Ez azt jelenti, hogy a felügyeleti jogot is automatikusan megkapja. Ehhez egy külön nyomtatványt kell benyújtani az önkormányzatnál, ami csak akkor lesz érvényes, ha mind a két szülő aláírta. Ezt már a szülés előtt is elintézheted, de ne felejtsd el beküldeni a nyomtatványt a gyermek megszületése után.

Szoptatás vagy tápszer?

Szeretnél szoptatni? Akkor hasznodra válhat egy szoptatási tájékoztató est. Gyakran maga a gyermekágyi segítő közvetítő iroda vagy a kórház maga szervez ilyeneket. Mindenesetre szerezz be K- és D-vitamint, mert ezekre biztosan szüksége lesz gyermekednek. Nem indul be rendesen a tejed a szülés után vagy nagyon fájdalmas? Ez előfordulhat, még véletlenül se hibáztasd magad emiatt. Adj időt magadnak és tudd, hogy nagyon gyakran előfordulnak kezdeti nehézségek. A szoptatásnak elvileg nem szabad fájnia. 

Szívesebben adnál tápszert? Akkor gondoskodj arról, hogy alábbi eszközöket időben beszerezd:

  • Több cumisüveg
  • Extra cumisüvegre való cumik, különböző méretekben
  • Cumisüveg sterilizátor
  • Cumisüvegmosó kefék
  • Esetleg cumisüveg melegítő
  • Tápszer
  • D-vitamin

Mindent elintéztél? Akkor élvezz ki minden pillanatot, amíg gyermeked még a pocakodban van. Mert mielőtt feleszmélnél, már a karodban is tarthatod őt!