Attól a pillanattól, amikor megszületik, csak egy dolgot akarsz, minden pillanatot kiélvezni a kicsivel. Ez természetesen érthető, de elérkezik az az idő, amikor te és a párod nemcsak szülők szeretnétek lenni. Ideje, hogy egy éjszakát vagy estét kettesben töltsetek. De gyermekedet másra bízni bizony nehéz döntés. Íme a Gabi néhány tippje, hogy ezt megkönnyítse.

  • Találj megbízható bészittert. Csak akkor tudsz jó érzéssel elmenni egy éjszakára (vagy egy hétvégére), ha biztos vagy benne, hogy jó kezekben hagytad gyermeked. Akár nagyapával, nagymamával, más családtaggal, közeli barátokkal, vagy rendszeres bébiszitterrel marad, győződj meg arról, hogy jóérzéssel tölt el.
  • Adj meg egy jó kommunikációs vonalat. Nagyon fontos, hogy könnyen elérhető legyél, még ha távol is vagy. De legalább ilyen fontos megkérned a bébiszittert, hogy ő is könnyen elérhető legyen. Hozz létre egy Whatsapp csoportot, amelyben mindenki fotókat és frissítéseket küldhet. Akkor nem kell aggódnod semmiért, mert tudod, hogy minden rendben van.
  • Biztosíts ismerős alvó környezetet. Ha a gyermek olyan helyen van, ahol még korábban nem aludt, akkor ismerős tárgyakkal kell őt körülvenni. Vidd el saját hálózsákját, ne felejtsd el kedvenc játékait (alvósát), és tájékoztasd a bébiszittert a fektetési/altatási szokásaitokról. Félsz, hogy gyermeked nehezen alszik el nélküled? Adj oda egy általad viselt pólót. Ha az ágyába teszik, ott lehet mellette, érzi rajta az illatod, ami automatikusan/eleve biztonságérzetet ad neki.
  • B-terv. Mégis olyan bébiszittert választottál, aki nem vált be? Mindig legyen egy B-terved az ilyen helyzetekre. Ilyenkor az egyik nagyszülő tartalék bébiszitterként szolgálhat. Gyakran megnyugtató maga a tudat, hogy a nagypapa és a nagymama szemmel tartják a dolgokat.
  • Ne aggódj és élvezd! Talán a legjobb tipp a listából: csak lazán. Holnap és az összes többi napon lesz még elég alkalmad szülőnek lenni, de most ideje, hogy élvezd a pillanatot.