Az első évben kisbabád nagyon gyorsan fejlődik! Egy igazi nagy felfeldező túra, amiben az egyik mérföldkő követi a másikat. Mikor kezd el mászni egy kisbaba? És mi mindenre kell figyelni közben?

Gyermeked mászni tanul. Ez az első év egyik varázslatos pillanata. A legtöbb kisbaba általában 7 és 10 hónapos kora között kezd el mászni. De vannak olyanok is, akik csak később (vagy lökik magukat) vagy a teljes mászási fázist kihagyják, és egyből járni kezdenek. Itt is érvényes: minden kisbaba a maga tempójában fejlődik.

A mászás tanulásának fázisai

Kisbabád már hónapok óta próbálja megtanulni a mászást. Minden esetben fontos, hogy hátizmai elég erősek legyenek, és megtartsák a fejét egyenesen. Nagyjából hat hónapos kortól kezd el a legtöbb baba forogni és lassan elkezdenek kúszni. Így testének a földön való mozgatásával és lábával való rugdosásával képes előre és hátra haladni. Idővel próbálja a hasát elemelni a földtől, és mielőtt felfognád, már gyorsvonatként mászik minden irányba.

Tippek a mászás tanulásához

  • Először is biztosíts elegendő helyet a mászáshoz kisbabád számára. Ne hagyd állandóan a pihenőszékben csücsülni, de biztosítsd számára a mozgás szabadságát.
  • Ne erőltess semmit, hanem hagyd, hogy maga válassza meg a megfelelő időt a mászásra.
  • Gondoskodj puha és masszív felületről. A játszószőnyeg jó, de elég egy darabka padlószőnyeg vagy sima szőnyeg is. Ha kisbabád nem tud elcsúszni, az már elég.
  • Bátorítsd dicséretekkel.
  • Tedd számára érdekessé a mászást egyik kedvenc játékának elérhető távolságon kívüli elhelyezésével.
  • Vagy mássz együtt vele. Biztosan nagyon élvezni fogja!

*Tedd gyermekbiztossá otthonodat

Most, hogy kisbabád már tud mászni, hirtelen sokkal nagyobb az a tér, ahol eléri a dolgokat. Egy újabb lépés, aminek csak örülhetsz. Ugyanakkor azt is jelenti számodra: munka vár rád! Természetesen nem szeretnéd, hogy a nagymamád gyönyörű vázája hirtelen darabokra törjön vagy, hogy kisbabád porfelhőben másszon. Ezért megfelelő pillanat ez egy kis extra porszívózásra és otthonod gyermekbiztossá tételére. Tegyél minden törékeny dolgot és vegyszert olyan helyre, ahol nem érheti el, dugaszold be a konnektorokat és tegyél rácsokat a lépcsőkhöz. Így te is nyugodtabb lehetsz és közösen