Gyermeked hónapokon át melegben, biztonságban és jól védve ücsörgött a pocakodban. Újszülött kisbabád bőre selymesen puha, de még nagyon sebezhető. Ezért sem kell az első héten túl sokszor megfürdetni, elég három vagy négy alkalommal, de ettől még a bőrápolás fontos. A Gabi ad neked néhány ötletet, hogyan védelmezheted és ápolhatod bőrét.

A bababőr

Egy átlagos felnőtt bőre vastagabb, mint egy kisbabáé, éppen ezért sok mindent kibír. A kisbaba vékony bőre hamarabb veszít hidratáltságából és a pelenkahordás miatt gyakrabban érintkezik vizelettel és széklettel. Ezért is van szüksége extra ápolásra.

Mit tehetsz selymes puhaságának megőrzése érdekében:

  • Használj lágy kifejezetten babáknak kifejlesztett ápoló termékeket.
  • Fürdés után puha nedvszívó kendővel töröld meg gyermekedet. A törülközők gyakran még túl durvák. Ügyelj arra, hogy kisbabád teljesen száraz legyen a testhajlatokban is.
  • Kend be egy kevés lágy krémmel. Ezáltal puha és hidratált marad a bőre.

Kisbabád fürdetése

A fürdetés mindig kellemes időtöltés. A legtöbb újszülött teljesen ellazul, amikor bőre a kellemesen langyos vízzel érintkezik. De tisztán tartásához a víznél többre lesz szükséged.

Itt van néhány tipp a kellemes fürdésélmény biztosításához:

  • Tegyél a fürdővízbe valamilyen lágy és ápoló fürdető terméket, ami kifejezetten bababőrre való; így csökkentheted a kiszáradás vagy bőrirritáció esélyét.
  • Egy kisbabát az első héten még nem kell minden nap kádba dugni, ettől ki is száradhat a bőre. Heti három vagy négy alkalommal elegendő.
  • Akaszd a köntöst vagy a nedvszívó kendőt fürdetés előtt a fűtőtestre. Amint gyermeked kijön a kádból, fázhat a bőre. Egy meleg ruhával ez a probléma már meg is oldódott!
  • Az újszülött fázis után, már játékosabb lehet a fürdetés. Engedd, hadd játsszon a szappan habjával és tegyél a kádba játékokat, hogy még szórakoztatóbb legyen.
  • Akár zuhanyoztatod gyermekedet vagy kádban fürdeted, mindig maradj mellette. És ügyelj arra, hogy ne töltsd túl a kádat, még akkor sem, ha gyermeked már ügyesen ül.

Hajápolás

Kisbabád hajának is ápolásra van szüksége. Használj erre egy lágy sampont, mint mondjuk a Gabi Tincsszelidítő sampont. Ezzel fényes és könnyen fésülhető lesz a haj. Óvatosan masszírozd be a sampont a fejbőrbe, a legtöbb kisbaba ezt nagyon szereti!

Tipp: Gyermekednek koszmós a feje? Lefekvés előtt kend be egy kis olajos vattával. Ez éjszaka feloldja a koszmót, ezáltal másnap reggel könnyen kimosható lesz.

Pelenkakiütés

A pelenkakiütés a vizeletben és a székletben található anyagok és a pelenka dörzsölésének kombinációjaként alakul ki. Ártatlan, mégis nagyon kellemetlen és kényelmetlen kisgyermekednek.

Néhány tipp a pelenkakiütés megelőzésére és enyhítésére:

  • Pelenkázd rendszeresen gyermekedet; mindenesetre alvás előtt és után, kakilás után, de természetesen akkor is, ha pisis a pelenka. Egy újszülöttnél körülbelül napi nyolc alkalom
  • Alaposan tisztítsd meg a popsit és a nemi szerveket. Légy óvatos, de alapos. Erre a lágy popsitörlők a legjobbak, mint például a Gabi Puha popsitörlő.