Előbb vagy utóbb minden kisbabánál kialakul: a piros popsi. Ahogy hozzáérsz a kis popsijához akár nedves törlőkendővel, akár anélkül, azonnal nyöszörög. Egy pillantás mindent elárul; ez a pelenkakiütés. Ártatlan dolog, mégis nagyon fájdalmas.

Hogyan alakul ki?

A pelenkakiütés a vízeletben lévő bizonyos anyagok és a pelenka dörzsölésének kombinációjaként alakul ki. Anyai sajátosság, hogy azonnal magunkat hibáztatjuk. Természetesen előfordulhat, hogy a kelleténél pont egy kicsivel később cseréltük le a pelenkát. De az is előfordulhat, hogy gyermekednek (túl) érzékeny a bőre vagy éppen fogzik. Ha ez utóbbi áll fenn, gyakran hígabb és savasabb a kisbaba széklete, amit szintén okozhat pelenkakiütést.

Pelenkakiütés kezelése

Egy kenőcs gyakran jó kiindulási pont a fájós popsi kezelésére. Az is segíthet, ha kisbabádat gyakr(abb)an pelenkázod. Ezzel mindenesetre lecsökkentheted a bőrirritáció lehetőségét. Nem múlik el a kiütés? Akkor próbáld ki ezeket:

  • Próbáltad már a hintőport? A hintőpor hűsíti az irritált bőrt, így használd pelenkázásnál a kisbabád popsijának hintőporozására. Magába szívja a nedvességet és segít megelőzni a bőrirritáció kialakulását.
  • Ha nagyon száraz kisbabád bőre, akkor egy teli pelenka nagyon kellemetlen érzést nyújthat. Száraz bőrű kisbabáknak vannak extra hidratáló krémek. Próbáld ki, hátha ezek megoldásra vezetnek.
  • Minden korábbi ötletet kipróbáltál és ennek ellenére sem múlik el a kiütés? Nézd meg, hogy segít-e, ha gyakrabban pelenkázol. Ha kisbabádat minden kakilás után, alvás előtt és után valamint, ha ébren van, akkor is gyakrabban pelenkázod, meg kell oldódnia a problémának. De lehet, hogy bőrének még ennél is rendszeresebb tisztításra van szüksége.

Továbbra is probléma? Akkor keresd fel házi gyermekorvosotokat.