Szobatisztaság. Az egyik anyának egy kis semmiség a másiknak kész krimi. Azoktól a gyerekektől, akik hónapokon át felállnak a biliről és még félig pisilve szaladnak át a szobán, azokig, akik (szó szerint) foltmentesen mennek végig ezen az úton; bármelyik utat is választja gyermeked, nem tudhatod előre mi vár rád. De ezekkel a tippekkel mindenesetre jól felkészülhetsz.

 

Mikor lesz szobatiszta a gyermekem?

Minden gyermek maga választja meg a tempóját. Az egyik gyermek két évesen már szobatiszta, miközben a másik csak egy héttel a negyedik születésnapja előtt búcsúzik el a pelenkájától. Sajnos nincs egy tuti megoldás, de van néhány kapaszkodó, ami megkönnyítheti a szobatisztává válást

Bilit a szobába

Tedd a bilit a szoba közepére. Ha gyermeked egyre több érdeklődést mutat felé, nagy rá az esély, hogy használni is szeretné majd. Hagyd, hogy maga fedezze fel a bilit. Eleinte játékból gyakran ruhában ülnek rá.

Nyáron kezdd el

Próbáld nyáron elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást. Ilyenkor nyugodtan hagyhatod csupasz popsival rohangálni a gyermekedet. Amikor érzi, hogy a pisi vagy a kaki a lábán folyik le, nagy rá az esély, hogy a következő ingernél ráül a bilire.

Bili vs WC

Kisgyermeked már érdeklődik a WC iránt, még mielőtt bevezethetted volna a bilit? Tanítsd akkor egyből a WC-be pisilni és kakilni egy WC-ülőke szűkítővel. Ezzel is egy lépéssel közelebb vagy a célhoz. És így gyakran gyorsabban is megy.

  • Jutalmazás

Gyermeked nem érzi szükségét a szobatisztává válásnak? Próbáld akkor szobatisztaságról szóló könyvek olvasásával ösztönözni vagy vezess be egy jutalmazási rendszert. Beszéljétek meg, például, hogy minden pisiért és kakiért, ami a bilibe vagy a WC-be megy, kap egy matricát. Öt (vagy több) matrica után például megjutalmazhatod valamivel, amit nagyon szeretne. Gondolj például egy állatkerti látogatásra, kedvenc ételére vagy egy kis ajándékra.

  • Ne erőltes

Ha egy kisgyermek tényleg nem akarja, akkor még nem áll készen a szobatisztaságra. Ha erőlteted, nagy rá az esély, hogy még tovább tart majd, sajnos.

  • Ne mindent egyszerre

A pisilés és a kakilás a legtöbbször nem sikerül egyszerre. Sok kisgyermek először csak pisil a bilibe vagy a WC-be és csak egy kis idő elteltével sikerül kakilni. Ugyanez igaz a nappalra és az éjszakára. Koncentrálj először a nappali szobatisztaságra, és ha az már egy ideje jól megy, megpróbálhatod éjszakára is. De számíts rá, hogy ez nem feltétlenül fog egyből sikerülni. Tegyél egy matracvédőt vagy gumilepedőt a rendes lepedő alá. És persze mindenképpen hasznos egy halom rendes lepedő éjszakára…

  • Mindig számolj a balesetekkel

Gyermeked már (részben) szobatiszta? Nagyon jó! De ne felejtsd el, hogy a kezdeti stádiumban még előfordulhatnak nedves gatyák. Ebben az időszakban mindig vigyél magaddal extra ruhát, ha gyermeked pelenka nélkül megy el otthonról.

  • Emlékeztesd gyermekedet a WC-látogatásokra

Rendszeresen kérdezd meg gyermekedet, hogy nem kell-e WC-re mennie. Főleg egy autóútnál vagy egy születésnapon lehet ez hasznos.

  • Bátorítás

Ha elvégezte szükségletét a bilin vagy a WC-n, mindig tudasd vele, hogy ezt jól csinálta és büszke vagy rá. Nagy eséllyel így még szívesebben végzi majd el (időben) a szükségleteit.

  • Adj időt a gyermekednek

A szobatisztaság egy olyan folyamat, ahol a gyermekek esnek-kelnek. Egy nedves gatya vagy matrac persze bosszantó, főleg az éjszaka közepén, de a mérgelődés sokszor a visszájára sülhet el. Beszéljetek közösen arról, hogy mi történt, és legközelebb hogyan lehet ügyesebben, jobban csinálni.

A türelem rózsát terem. Sok Sikert!