Az első hetekben újdonsült szülőként sok minden ér. Minden új és különleges. Akárcsak kisbabád első fürdetése. Ez az egyik olyan momentum, amit már a várandósság ideje alatt nagyon vártál. Ugyanakkor nagyon izgalmas is. Mert, mi mindenre is kell gondolni mielőtt először megfürdetnéd kisbabádat? A Gabinak van erre tíz ötlete.

  • Figyelj, hogy kamera fel legyen töltve. Ez egy olyan pillanat lesz, amit később szívesen visszanézel majd. Továbbá rövid távon nagyon hasznos lehet – ’hogyan is csinálta a gyermekágyi segítő’. Válassz megfelelő időpontot a fürdetéshez és szánj rá elég időt. Kisbabád nem szeret éhesen fürdeni, de közvetlenül evés után sem.
  • Figyelj, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen az a szoba, ahol fürdetitek. 24° az ideális hőmérséklet. Jól eshet kisbabádnak, ha a törülközőt és a nedvszívó kendőket előmelegíted. Így azonnal belecsomagolhatod, ahogy kijön a kádból.
  • Használj fürdővíz hőmérőt a víz hőmérsékletének méréséhez. 37°Celsius hőmérsékletű az ideális. Esetleg a könyököd is jó alternatíva lehet fürdővíz hőmérőnek, ott aránylag vékony a bőr. Nem érzed a vizet sem melegnek, sem hidegnek? Akkor épp megfelelő hőmérsékletű a víz.
  • Esetleges segítőd, védőnőd majd elmagyarázza neked, fürdetés közben hogyan tartsd és mosd meg kisbabádat. Feje pihenhet a bal csuklódon, miközben a bal hüvelyk- és mutatóujjaddal fogod bal karját. Ezen a módon nem tud elcsúszni.
  • Néhány kisbaba feszeng a kádban lévő helytől, ez számukra teljesen szokatlan. Ebben az esetben segíthet, ha lábait a kád végéhez tartod/illeszted. Ez biztonságérzetet ad babának. Az énekszó vagy a beszéd is nyugtatólag hat az újszülöttekre.
  • Tegyél egy kis Gabi fürdetőt a kádba, ez kellemes lágy illatot kölcsönöz majd a víznek. Puhán tartja a baba bőrét és extra védelmet biztosít számára. Öt vagy tíz perc fürdőzés elegendő egy kisbabának.
  • Először a popsit és a combokat töröld szárazra, hogy azonnal kaphasson pelenkát . Ezzel megelőzheted, hogy kisbabád azonnal újra összekakilja magát és megismételd az egész fürdetési kört.
  • Törölközés közben nagyon figyelj a hajlatokra, a fül mögötti részre, a nyakra, a hónaljakra és a térdhajlatokra. Így megelőzheted a foltosodást. A lábujjakra, a popsira és a nemi szervekre is nagy figyelmet kell fordítani.
  • Törölközés előtt jól eshet egy nedvszívó kendő használata, ezek simák, és ezáltal bárhol könnyen használható. A sima törülközők túl durvák a puha bababőrnek.