Kisbabád első éve sok különleges mérföldkövet rejt. Az első nevetés, átfordulás, ülés és mászás mindig a következő csodás pillanatot készíti elő. Főleg, ha gyermeked már tempósan mászik át az egész házon, felteszed magadnak a kérdést, mikor fog járni?

Saját ütem

Nincs kész válasz erre a kérdésre. A legtöbb csecsemő 10 és 18 hónapos kora között teszi meg első lépéseit. Ne aggódj a többiek miatt, akik már szaladnak. Megértjük, hogy elbizonytalaníthatnak, de erre semmi szükség. Ha babád még csak nem is mászik, akkor sincs okod aggodalomra, mert vannak gyerekek, akik ezt a fázist kihagyják és egyből járni kezdenek. Minden gyermeknek a saját ütemében kell fejlődnie, és hidd el, hogy kisbabád akkor teszi meg következő lépést a fejlődésben, amikor készen áll rá. Mindent a maga idejében!

Lássuk hogyan ösztönözhetjük!

Gyermeked már ügyesen felhúzza magát, és a bútorok mentén végigmegy a szobán? Akkor valószínűleg hamarosan megteszi első önálló lépését. Ebben az esetben megpróbálhatod ösztönözni. Ezt a következőképpen teheted:

 • Tanítsd kézenfogva járni. Eleinte két kézzel és idővel átválthatsz egy kézre.
 • Ülj gyermekeddel azonos magasságra amikor ácsorog és széttárt karokkal bátorítsd, hogy jöjjön oda hozzád.
 • Vásárolj egy fa kiskocsit vagy tolható kocsit, ami mögé odaállhat és azt tolhatja. Így megmutathatod neki mennyire szórakoztató, hogy önállóan képes járni a szobában.
 • Hagyd, hogy gyermeked mezítláb legyen a házban.
 • Ez fontos a megfelelő egyensúly kialakulásában. Mindenképpen figyelj arra, hogy a felület erre megfelelő legyen. A túl hideg vagy túl csúszós felület nem jó gyermekednek. Ezt elkerülheted csúszásgátlós zokni vagy bőrpapucs feladásával.

Bababiztos a házad?

Akár már szalad a gyermeked, akár még csak nem is próbálkozik, soha nem árt, ha bababiztossá teszed a házad. Az első lépést gyakran váratlan pillanatban teszik meg és a megfelelő előkészület már félsiker. Ebben esetleg hasznodra válhat az alábbi lista!

 • A konnektorok gyerekbiztosak?
 • Van biztonsági zár az alsó konyhaszekrényeken?
 • Minden eshetőség kizárására esetleg érdemes a mosogató alatti szekrényben lévő tisztítószereket megcserélni valamelyik felső szekrény tartalmával.
 • A bútorok éles sarkait elláttad sarokvédővel?
 • Leellenőrizted, hogy nincsenek-e apró dolgok a földön vagy szemmagasságban?
 • Vannak ajtóbilincsek és zárak, amik megvédik az apró kezecskéket a becsapódó ajtóktól?

Igyekezz lehetőleg minél több pontot teljesíteni, mielőtt gyermeked elkezdene járni, ezzel lecsökkented a balesetek lehetőségét és te magad is nyugodtabb lehetsz.

 

Gyermeked még nem elég motivált?

Ne aggódj, majd jön minden magától. Mielőtt rájönnél, már őrülten szaladsz utána, el kell dugnod az evőeszközöket, minden apró dolgot és folyamatosan puszilgatod a sebes kis térdeket. Ne erőltesd, és élvezd még egy kicsit az utolsó biztonságos szakaszt babád fejlődésében. Elég hamar eljön az az idő, amikor a kis kúszó-mászó gyermeked egy kíváncsi, felfedező totyogóvá válik!

h3-hidden