Éppen most szültél és kisbabád sokat sír? Önmagában nincs ebben semmi rendellenes, és a szülők általában nem esnek tőle pánikba. De mi van, akkor, ha nem hagyja abba a sírást? Valami baj lehet? Esetleg nem érzi jól magát? Vagy egyszerűen sírós babád van? És hogyan reagálj erre?

A sírós kisbaba jellemzői

Az átlagos csecsemők az első hat hétben körülbelül másfél órát sírnak naponta. Ha kisbabád ezt nem szakaszosan teszi a nap folyamán, hanem egyszerre sír másfél órán át, az ijesztő lehet. De szigorúan véve ettől még nem minősül „sírós babának”. Kisbabád akkor minősül „sírós babának”, ha az alábbi feltételek teljesülnek.:

 • Kisbabád három héten keresztül legalább három napon minimum három órát sír naponta.
 • A sírásai között nincs hallható különbség; sírása inkább sikításnak hangzik. Akár éhes, akár koszos a pelenkája vagy csak figyelmet szeretne kisbabád, nem lehet megkülönböztetni.
 • A sírás fülsiketítő és heves mozdulatokkal párosul. A normál ringatás és nyugtatás nem segít
 • Folyamatosan nyugtalan a kisbabád, aki könnyen ingerültté válik és megijed.
 • Teste túl feszes és/vagy görbe tartásban fekszik, valamint nehezen lehet a hátát más testtartásba helyezni.
 • Van egy kedvelt testtartása és eget-földet  meg kell mozgatnod, hogy más testtartásba helyezd.
 • Nehezen fordítja a medencéjét és nehezen tudja behajlítani és kinyújtani a lábacskáit.

Ez mind ismerős a számodra? Akkor jól lehet, hogy a te kisbabád egy sírós baba. Ne szégyelld magad, még a legjózanabb és legnyugodtabb szülők is kétségbeesnének emiatt az extrém viselkedés miatt. Tehát még véletlenül se hibáztasd vagy érezd magad rossz szülőnek, inkább kérj segítséget, ha kisgyermeked megfelel a fenti feltételeknek.

Mi okozza ezt?

Nehéz lenne egy konkrét okot meghatározni. A sírós babák 90%-ánál nem találnak kiváltó okot. A maradék 10%-nál pedig teljesen eltérő okokat találtak. Lehetséges, hogy a várandósság vagy a szülés nehézkes, esetleg traumatikus volt. A túl gyors szülést például megviseli az újszülötteket. Az is előfordulhat, hogy a kisbabád „rosszul landolt”. Ennek a diagnózisnak a meghatározására érdemes felkeresni egy gyógytornászt. Ha sikerül megtalálni az okot, próbálj erre megoldást találni. Ha nem sikerül, hallgass anyai ösztöneidre, de igyekezz reálisan látni a helyzetet.

Most mi legyen?

Most, hogy teljes képet kaptál a helyzetről, tanácsos időpontot kérni a háziorvostól. És lehet, hogy hasznodra válik még az alábbi tipp:

 • Először is: gondoskodj magadról. Csak akkor tudsz másról is jól gondoskodni, ha te magad is jól érzed magad a bőrödben.
 • Olvass utána a témának és tájékoztasd a környezetedet is a helyzetről.
 • Vedd tudomásul, hogy ez egy olyan nehéz helyzet, ami mind rád, a párodra, mind a kapcsolatotokra nyomást gyakorolhat. Ezért fontos, hogy mindent alaposan megbeszéljetek.
 • Kérj segítséget a rokonoktól, barátoktól. Akár apróbb segítséget nyújtanak, hogy titeket egy kicsit megkíméljenek vagy, ha valaki egy pár órára esetleg figyel a kisbabára, együtt el is tudtok egy kicsit menni otthonról.
 • Nem vagy egyedül. Már több ezer szülő találkozott ezzel a problémával előtted, és pontosan ugyanazt érezték, amit te most.
 • Jól jegyezd meg, kisbabád viselkedése nem ellened irányul. Legyen ez az új mantrád, ami segít más perspektívába helyezni ezt a szituációt.
 • Úgy érzed, hogy valami nincs rendben gyermekeddel? Vizsgáltasd ki, és ne engedd, hogy egymásra mutogassanak és falakba ütközz. Az anyai ösztön nem hiába létezik!
 • A sírós babák gyakran szeretnének szüleik közelében lenni. Sok gyermek szeret hasával az alkaron feküdni. De a bőr-bőr kontaktus is segíthet, vagy akár csak egyszerűen lógjon rajtad a gyermek. Erre sokszor a hordozókendő lehet a megoldás. Felveszi a kisbaba testének alakját és gondoskodik arról, hogy közel lehessetek egymáshoz. Akkor is, ha háztartási munkát kell végezned, találkozód van vagy a boltba kell elmenned.

Továbbra is kétséges, hogy „sírós babád” van-e?

Akkor vezess egy sírási naplót. Ilyen módon hamar kiderül majd, hogy kisbabád ebbe a kategóriába tartozik-e.

Ölelgesd

Bármit is csinálsz és bárhogy is csinálod; a szeretet rendszeres kimutatása mindig jó ötlet. Habár te úgy érezheted, hogy semmi se jó, kisbabád másra sem vágyik, mint hogy megvígasztald, ezt jól jegyezd meg: ez is csak egy fázis. Nem akármilyen fázis, nagyon nehéz, de minden fázis véget ér egyszer. Ez is. Sok sikert!