A babamasszázs kiváló módszer kisbabád teljes ellazítására. Emellett pozitív hatása van a növekedésre, az agy fejlődésére, az alvásra, az immunrendszerre, a légzésre és az emésztésre. De pontosan hogyan masszírozd gyermekedetés mire kell odafigyelni?

 • A megfelelő hőmérséklet

Gondoskodj róla, hogy kisbabád ne fázzon. Egy fűtött szoba, ahol körülbelül 22-24 fok van, a legkellemesebb erre a célra.

 • A megfelelő hely

Tulajdonképpen bármilyen, számodra megfelelő helyen megmasszírozhatod. Az ágyon, a pelenkázón, a padlón; csak gondoskodj arról, hogy elég biztonságos, puha és meleg legyen, hogy babád kényelmesen fekhessen. Ha a padlón szeretnéd masszírozni, akkor mindenképpen teríts alá egy meleg plédet vagy törülközőt, akár elő is melegítheted a törülközőt. Sötétítsd be egy kicsit a helyet, pakold el a játékokat és kapcsolj ki minden lehetséges zajforrást.

 • A megfelelő pillanat

A babamasszázs egy intim és varázslatos pillanat közötted és gyermeked között. Éppen ezért, próbáld meg úgy időzíteni, hogy senki ne zavarhasson meg titeket közben. Babamasszázst alkalmazni nem feltétlenül tanácsos közvetlenül etetés után. Inkább várj egy órácskát. A teljes ellazulás eredményeként gyermeked akár még pukizhat vagy kakilhat is és nem ez az a büdi zavaró tényező, amire ekkor éppen vágynál. A fürdetés utáni időszak például ideális lehet babamasszázsra, ilyenkor már amúgy is egy kicsit ellazult gyermeked.

 • A megfelelő eszközök

Vegyél le minden ékszert a kezeidről és csuklóidról, moss kezet, valamint ügyelj rá, hogy körmeid rövidek legyenek és ne karcoljanak. Használj speciális olajat, amit kifejezetten babamasszázshoz fejlesztettek ki.

 • A megfelelő masszázs

Figyelj oda, hogy nagyon lágyan masszírozz, főleg, ha gyermeked 6 hetesnél kisebb. Addig legyen inkább simogatás és cirógatás, mint valódi masszázs. Először csak pár percig masszírozd. Ha gyermekednek tetszik, fokozatosan növelheted az időt.

Hogy egy kicsit megkönnyítsük a számodra, készítettünk egy tervet, amely lépésről lépésre segíthet neked:

 1. Vetkőztesd le és fektesd hanyatt kisbabádat. Folyamatosan tartsatok szemkontaktust és az egyik kezedet folyamatosan tartsd a testén.
 2. A másik kezeddel vegyél egy kis olajat és kezdj el lassan masszírozni. Kezdd a talpakkal és masszírozd ezeket a hüvelykujjaddal. Lentről haladj felfelé körkörös mozdulatokkal.
 3. Most fogd meg a lábait és csinálj velük biciklizős mozdulatokat úgy, hogy a térdek a pocak irányába (hátrafelé) körözzenek.
 4. A karokkal és a kezekkel tedd ugyanazt, mint a lábakkal és a talpakkal.
 5. Ezután következik a mell, végezz az ujjaiddal simogató mozdulatokat bentről kifelé.
 6. Masszírozd végig a test kontúrjait a bal válltól a jobb csípőig és fordítva.
 7. A pocaknál nyitott tenyérrel csinálj körkörös mozdulatokat, az óramutató járásával megegyezően (béliránynak megfelelően).

A hát masszírozása kicsit nehezebb lehet, mivel ehhez teljesen el kell lazítani a fejet. Ha ezt nem sikerül, akkor hagyd a hátat egy másik alkalomra.

Kicsit tartasz attól, hogy szakértő tanácsadás nélkül masszírozd kisbabádat? Akkor nézz utána a babamasszázs tanfolyamoknak.