Barátnőd vagy feleséged várandós: gratulálunk! Mi mindent kell elintézned és mire számíthatsz a várandósság, a szülés és a szülés utáni időszakban? Megkérdeztünk néhány apát, akik saját tapasztalataikról meséltek.

A várandósság

Egy várandós nő testében sok minden történik és ettől kimerültté válhat. A hormonok is vezethetnek pikáns hangulatingadozásokhoz. Dani (38) mindent tud erről. A várandósság idején néha szó szerint repültek az edények a levegőben. – Nos, hogy is mondjam. A feleségem nagyon lobbanékony volt, haha! Csak az működött, ha mindenre rábólintottam.

Sanyi (30) épp az ellenkezőjét tapasztalta. Azt mondja: “A feleségemet általában könnyű kihozni a sodrából, de a várandósság élete kilenc legnyugodtabb hónapja volt. És ezáltal nekem is!”

Felkészülés

Eljársz valamilyen tanfolyamra vagy felkészületlenül mész neki a szülésnek? Dani az utóbbit választotta: “Utána olvashatok, hogy mire számítsak, de minden szülés más. Támogathatod azzal, hogy elmondod, milyen büszke vagy rá és, hogy tudod, mikor kell a háttérbe vonulnod.”

Ricsi (35) másképp vélekedik erről: “Együtt jártunk hipnoszülésre, ami épp annyira tanulságos, mint amennyire vicces. De ezáltal teljesen egy hullámhosszra kerültünk és tudtam, hogy mi következik. A fájdalmát persze soha nem veheted át, de a tanfolyamnak köszönhetően tudtam, hogy mit tehetek annak érdekében, hogy a szülés minél nyugodtabb legyen a számára.”

Amit senki nem mesél el neked a szülésről

Sanyi feleségének nehéz szülése volt. “Sokszor hallod a szép és könnyű szüléstörténeteket, de nálunk egész másképp zajlott. Ha újra kezdhetném, jobban igyekeznék meggyőzni a feleségemet, hogy kórházban szüljön. Ez megnyugtatóbb lett volna.”

Ricsi sem készült fel bizonyos dolgokra. “Szerintem kevesen gondolkodnak el azon, hogy mit él át a férfi emocionálisan egy szülés közben. Borzasztó a feleségedet fájdalmak között látni, anélkül, hogy bármit is tehetnél ennek a fájdalomnak az enyhítésére. Ezért, gyermeked megszületésének pillanata igazi megkönnyebbülés. Mintha eleresztenél egy léggömböt, amit a szülés alatt végig fújtál.”

Szülés utáni időszak

A szülés utáni időszakról gyakran egy rózsaszín szemüvegen át nézve írnak. De ez lenne a teljes igazság? Robin (34) elveszítette rózsaszín szemüvegét. Azt meséli: “A szülés utáni időszakot komolyan alábecsültem. Az alváshiánytól teljesen más emberré válsz, és amikor ettől mind a ketten szenvedtek, az komoly nehézségeket hozhat a párkapcsolatban.”

Dani nagyon élvezte a szülés utáni időszakot: “Az éjszakai etetések gyönyörű és csodálatos pillanatok voltak. Amire viszont megtanított a szülés utáni időszak az az, hogy mindig hallgass a józan eszedre. Ez 100-ból 99-szer bejön. Ne hallgass túlzottan másokra és tedd, amit az ösztöneid súgnak.”

Minden helyzet egyedi

Hogy milyen tapasztalatokat szerzel, nem jósolhatjuk meg. De akár fütyülve csinálja végig feleséged ezeket az időszakokat, akár nagyon nehezen éli meg; a legfontosabb az, hogy mellette légy. Egy nagy adag elkötelezettség és szeretet keverve egy kis előrelátással és humorral, a letöbb esetben a legjobb recept az összes nehéz helyzetre. Ne bonyolítsd túl, a (leendő) apák is csak emberek!