A várandósságod első trimeszterében sok minden történik a testedben. Extrém rosszullétek, hányinger vagy akár hányás, fáradtság és hangulatváltozások mind előfordulhatnak. De amint ezek egy kicsit lecsillapodnak (általában tizenkét hét után) és a várandósság kellemesebb része megkezdődik, valószínűleg két fontos kérdés foglalkoztat; fiú lesz-e vagy lány, és mikor fogom érezni a kisbabám mozgását?

Nem meghatározás

Egy kis babszemből (kesudió formából) egy igazi kis emberkévé fejlődik gyermeked. Az ultrahang vizsgálatokon mindig egy kicsit többet láthatsz. Talán nagyon is szeretnétek tudni kisbabátok nemét. Akkor az első húsz hét egy örökkévalóságnak tűnhet! Tudtad, hogy a végeztethetsz ’babamozi’ vizsgálatot nem meghatározással? Ez nem tartozik a TB támogatott ellátások közé. A legtöbb babamozi központ már tizennégy hetesen vállal nem meghatározó ultrahang vizsgálatot.

Tippek:

  • Jó eséllyel a babamozit követően azonnal szaladnál a boltba, hogy megvásárold az első ruhákat, úgyhogy még véletlenül se felejtsd otthon a pénztárcádat.
  • Egy különleges pillanatra tartogatod a választ? Akkor kérd meg az orvost, hogy a választ tegye bele egy borítékba. Esetleg közvetlenül utána nyaralni indulsz, és egy trópusi sziget biztosította nyugalomban szeretnéd megtudni kisbabád nemét. Vagy szeretnéd megtartani a választ egy, a családdal és barátokkal közös, babaváró bulira? Add oda a borítékot egy cukrásznak, aki a tortát készíti, így belecsempészheti a választ a tortába.
  • Most, hogy tudod már mi lesz, valószínűleg szeretnél nevet választani. Vásárolj egy könyvet utónevekkel vagy felkészülésként olvasd el cikkünket!

Az első kontaktus

Megértjük, hogy alig várod már, de hogy mikor fogod érezni a kisbabádat, nem megjósolható. Hét hetes korában kezd el mozogni a pici. Annak az esélye, hogy akkor már érzed, nagyon kicsi, mivel a magzat ilyenkor még nem fejlődött ki teljesen. Körülbelül a tizenötödik hétre fejlődnek ki kisbabád végtagjai. De a fekvése is nagyon fontos szerepet játszik. Ha kisbabád a méhlepény előtt helyezkedik el, akkor aránylag hamar érezheted a mozgását. Ha mögötte fekszik, akkor nagyobbakat kell rugdosnia, hogy megérezhesd. Egy első várandósságnál általában a huszadik hét körül érzik a kismamák az első rúgásokat. Gyakran egy finom simogatással vagy buborékolással kezdődik odabent, és ahogy növekszik kisgyermeked, egyre erősödnek majd ezek az érzések.

Nem érzel még semmit? Ne ess pánikba, jön majd minden magától. Próbálj meg egy kis időre lefeküdni és teljesen ellazulni, aztán tedd a kezed a pocakodra. A kisbabák akkor a legaktívabbak, amikor te megnyugszol, úgyhogy lehet, hogy akkor próbál majd kontaktust keresni!

Érzed a, de nem minden nap? Ne aggódj. Ez összefügghet a magzatvízzel is. A 28. hét környékén elég nagy már a magzatod ahhoz, hogy minden nap érezhesd a mozgását. A növekedés miatt a mozgás szabadsága viszont innentől kezdve egyre korlátozódik. Így a mozgás kevesebb lesz, mégis folyamatosan érzed majd gyermekedet. Aggódsz a kisbabád mozgásának gyakorisága miatt, akkor keresd fel a szülésznődet/védőnődet. Ő azért van, hogy megválaszolja az ilyen jellegű kérdéseidet, és bizonytalanság esetén mindig végezhet extra vizsgálatot!