Gratulálunk a várandósságodhoz! A következő hónapokban tested keményen dolgozik, hogy kisbabátokat szépen megnövessze. Csodálatos felfedezés, mi mindenre képes a tested. Egy teljesen új emberi lény létrehozása nagyon különleges. Hogy legyen valamiféle elképzelésed arról, ami az elkövetkező hónapokban rád vár, a Gabi készített egy összeállítást neked trimeszterenként.

Első trimeszter (1-14. várandóssági hét)

Milyen izgalmas, épp megtudtad, hogy állapotos vagy, és közben már annyi minden történik a testedben. Esténként például már úgy tűnhet, hogy a pocakod mindjárt kidurran, miközben reggelente nem is látszik semmi. A 8-10. hét környékén mész először vizsgálatra, és akkor kapsz majd először időpontot ultrahang vizsgálatra is. Olyan csodás először hallani magzatod szívdobogását! Ugyanakkor furcsa és csodálatos látni, hogy valami valóban növekszik benned. A bőröd a következő időkben nagyon megnyúlik, és a gyors növekedésből fakadóan várnadóssági striák is kialakulhatnak. Ezt sajnos nem tudod megelőzni, de megfelelően ápolhatod a bőrödet. A pocak megfelelő krémezése az esetleges viszketés érzését is segít enyhíteni.

Második trimeszter (14-27. várandóssági hét)

A harmadik hónaptól észreveszed majd, hogy pocakod elkezd nőni. És így, szépen lassan másoknak is feltűnik majd, hogy várandós vagy. Lehetséges, hogy egy ideig még kihúzod, ha egy gumit teszel a nadrágod gomblyukába, de elérkezik az a pillanat, amikor jobban esik majd kismama ruhákba bújni. A 15. héttől gyermeked egyre inkább hasonlít majd egy igazi kisbabára. Minden szerve kifejlődött és a karjai és a lábai is kifejlődtek. Ettől a perctől kisbabád már csak az izomzatát edzi és növekszik. Első várandósságnál a 20. héttől érezheted kisbabád mozgását. Elég nehéz meghatározni, hogy mit is érzel pontosan az első alkalommal. Így az is lehet, hogy csak később jössz rá, már korábban is őt érezted. Kisbabád gyakran akkor a legaktívabb, amikor te éppen lefekszel aludni vagy reggel, amikor felébredsz. A 25. héttől már a párod is érezheti mozgását.

Harmadik trimeszter (27-40. várandóssági hét)

A várandósságod utolsó 3 hónapjában kisbabád megnégyszerezi a súlyát, és ezt a pocakodon is észre fogod venni. Néhány tevékenység most nehezedre esik majd és a délutáni alvást sem érzed feleseleges luxusnak. Ha a kezedet a pocakodra teszed, néha olyan, mintha kisbabád a kezed felé fordulna, és az utolsó hetekben szabad szemmel is láthatod, ahogy a hasad mozog, amikor megfordul. Ez varázslatos látvány! Ezekben az utolsó hetekben még olyan 100-200 grammot hízik hetente. A 37. hét után kisbabád kihordottnak minősül. Ne tekints elvakultan a kiírt dátumodra, mert csupán a kismamák 5%-a szül pontosan ezen a napon. Nem kell már nagyon nyugton ülnöd a babérjaidon sem, ez is egyénenként és várandósságonként eltérő. Figyelj a saját testedre, te ismered a legjobban a saját határaidat. A hosszú várakozást végül egy varázslatos új világcsoda jutalmazza, saját közös gyermeketek. Sok boldogságot közös életetekhez!