Minden kisbaba más. Vannak aktívabb kisbabák, álomszuszékok és persze a kettő keveréke is. Kapaszkodóként a Gabi mégis készített egy összeállítást csecsemők átlagos alvási szokásairól.

A várandósságod idején olyan szépen elterveztél mindent. „Majd ha megszületik a babám, és napközben alszik, lesz majd egy kis időm magamra is.” Aztán minden másképp alakul… Mert nehezen alszik el és sokszor felébred. Hirtelen a „beugrok a zuhany alá” vagy a mosogatógép kipakolása kész kihívássá válik. Mivel alvási rendje nagyrészt meghatározza az egész napodat, jó tudni, hogy körülbelül mennyit alszik egy vele egykorú gyermek. Viszont fontos, hogy ezek csak tájékoztató jellegűek, mert minden baba más.

Az első három hónap

3 hónapos korukig a kisbabák körülbelül 16-17 órát alszanak naponta. Ez egy átlag érték. Etetések idején a nagyjából egy-másfél órát vannak ébren. Ha elfordul, nyűgössé válik, ásítani kezd vagy dörzsöli a szemét, ideje újra lefektetni őt.

4-6 hónap

Nagyjából a 4. hónap végére alvási szokásai már többé-kevésbé kiszámíthatók. Az ilyen korú csecsemők körülbelül 15 órát alszanak naponta, és napközben két alvás között nagyjából másfél órát vannak ébren. Egy 6 hónapos kisbaba még körülbelül tizennégy órát alszik naponta, ebbe egy délelőtti és egy délutáni alvást is beleszámítva.

7-9 hónap

Egy 7 hónapos kisbaba két-három órát alszik napközben és éjszaka összesen úgy tizenegy órát. Az alvások között kettő-kettő és fél órát ébren vannak napközben. 9 hónapos kor körül a legtöbb kisbaba nem szeret este egyedül lenni. Előfordulhat, hogy már nem fekszik le magától szépen nyugodtan. Gyermeked sok mindent megél napközben, amit éjszaka dolgoz fel.

10-12 hónap

1 éves koruk körül a legtöbb kisbaba napközben még egyszer vagy kétszer alszik. Ezek az alvások legfeljebb két órásak szoktak lenni. Ne hagyd túl sokáig aludni, különben előfordulhat, hogy este még nagyon éber lesz, és nem szeretne aludni. A délutáni alvás gyakran megmarad még olyan három éves korig. Ez a feltöltődési időszakot érdemes megtartani egy ideig. Hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, és neked is jó. Végre egy kis idő, amit magadra fordíthatsz!