Amikor gyermeked megtanul ülni, egy új világ nyílik meg számára. Ettől a perctől kezdve egy új perspektívából nézheti a világot. Melyik hónaptól tud egy kisbaba önállóan ülni? És hogyan segíthetsz neki, hogy megtanulja?

Hónapokon át edzette izomzatát kisbabád, hogy négy és hat hónapos kora között elég erős legyen ahhoz, hogy fejét megtartsa egyenesen. Innentől kezdve támasztással már ültetheted. Például ölbe veheted és nézhettek együtt könyveket, vagy párnáknak is nekitámaszthatod őt. Nagyon élvezni fogja, hogy egy új szempontból nézheti a világot.

Az ülni tanulás fejlődése

Kisbabádnak eleinte nehéz egyensúlyban maradnia. Könnyedén eldől, ezért készíts biztonságos környezetet neki. Maradj a közelében, és ha kell, tegyél köré párnákat. 7 és 13 hónapos koruk között a legtöbb kisbaba megtanul önállóan ülni. A hát- és nyakizmok már elég erősek ilyenkor, hogy feltolják a törzsét. Ekkor már képes lesz feltolni magát hason fekvésből ülő helyzetbe.

Ülés az etetőszékben

Ha kisbabád már elég erős ahhoz, hogy önállóan felüljön, elkezdhetsz etetőszéket használni (vagy beteheted a biciklis ülésbe). Nagyon kellemes, hiszen így gyermeked is részesévé válik a családi étkezéseknek. Eleinte ne tedd túl hosszú időre a biciklis ülésbe és még véletlenül se kezdd el ideje korán, csak ha már kisbabád valóban képes önállóan ülni. Különben káros hatása lehet a gerincoszlop fejlődésére.

Segíts babádnak megtanulni ülni

  • Rendszeresen fektesd hasra kisbabádat. Így tudja a legjobban edzeni az izomzatát, és ezáltal később elég erőt kifejteni a felüléshez.
  • Ösztönözheted, ha néha finoman felemeled a kezeinél fogva. Például, amikor az ágyban vagy a pelenkázón fekszik. Ha nem emeli a fejét a többi testrészével együtt, még túl korai neki ez a gyakorlat.
  • Biztosíts gyermekednek minél több helyet a gyakorlásra és tedd őt minél kevesebbet pihenőszékbe vagy a hordozóba.
  • Ha látod, hogy kisbabád szívesen ül, akkor nyugodtan mögé ülhetsz támasztékként, és így játszhattok közösen. A mosás, az edények mind várhatnak. Ezek olyan megfizethetetlen pillanatok, amire később nagyon szívesen gondolsz majd vissza.