Sebezhető apróságból érdeklődő kis kalandorrá változik kisbabád. A folyamat egyik első lépése az átfordulás. Mikor kezd el átfordulni, és hogyan ösztönözheted erre?

Mikor és hogyan fordul át egy kisbaba?

Két módon szoktak átfordulni a kisbabák. Hátról hasra és hasról hátra. Gyakran kezdenek először a hátukról az oldalukra fordulni. A legtöbb csecsemő 5,5 és 9 hónapos kora között fordul át teljesen. Természetesen vannak olyan kisgyermekek, akik sokkal gyorsabbak vagy épp lassabbak. Ne aggódj, a te gyermeked is a saját tempójában fejlődik. De ha egyszer rájön, hogy hogyan kell, nincs többé megállás.

Honnan tudhatod, hogy kisgyermeked készen áll rá?

Abból, hogy a testét már nagyon aktívan mozgatja. Próbál például a lábával segíteni, amikor egy mellette lévő játékot igyekszik megszerezni? Ez már azt jelzi, hogy hamarosan megpróbálja. Amint kisbabádnak sikerül átfordulni, nagyon figyelj rá. Főleg pelenkázásnál, nehogy leforduljon a pelenkázóról.

Átfordulás ösztönzése

Gyermeked egyértelműen készen áll rá és segíteni szeretnéd őt? Erre különböző technikák állnak rendelkezésre. Próbáld ki az alábbi tippeket:

Hasról hátra

  • Fektesd gyermekedet sokszor (vagy többször) hasra, hogy gyakorolhassa a feje emelgetését. Ezáltal edződik a nyakizma, amire szüksége lesz az átforduláshoz.
  • Fektesd hasra és tegyél különböző játékokat a közelébe, éppen egy kicsit a karnyújtásnyinál távolabbra. Elé és mellé is tegyél játékokat. A levegőben is tarthatsz játékot, hogy kisbabádnak a fejét és a karjait is messzebbre kellje emelnie. Ha balra vagy jobbra tartod a fejétől, akkor fordítania kell a fejét és a karjait is, amitől lehet, hogy sikerül magától megfordulnia. Ezért nagyon figyelj, nehogy véletlenül fájdalmat okozzon magának.
  • Ringasd kisgyermekedet oldalra, miközben hason fekszik. Így megismerik a súlypontjuk áthelyezésének érzését és még kacaghatnak is. Két legyet egy csapásra!

Hátról hasra

  • Tedd egy kicsit messzebbre a játékokat, úgy, hogy kisbabádnak több erőfeszítést kelljen tennie, hogy elérje őket. Ezt teheted fejmagasságba, de akár lejjebb a lábához is.
  • Fontos, hogy elegendő legyen a hely, így bármelyik irányba fordulhasson. Akár egy nagy plédet vagy matracot is letehetsz a padlóra.
  • Segíts gyermekednek azzal, hogy egyik lábát (combját, és közben told fel a térdét) a másik fölé helyezed. Így valamivel könnyebb lesz az átfordulás, és idővel maga is másolja majd ezt a mozdulatot.

Bárhogy is döntesz, akár segítesz gyermekednek, akár hagyod a saját tempójában fejlődni; saját jó érzésednek megfelelően cselekedj. Édesanyaként a legtöbbször te tudod a legjobban, mire van szüksége. A boldog baba és a boldog mama a legfontosabbak. Tehát tedd azt, ami jól esik!