A közös zenehallgatás vagy zenélés erősíti a kapcsolatodat kisbabáddal. Kellemes hangulatot teremt, és még a nyelvi- és beszédfejlődést is stimulálja. A Gabi ezért szívesen ad néhány ötletet, hogy hogyan ismertesd meg gyermekeddel a zenét, amit már a várandósság ideje alatt elkezdhetsz.

A csecsemők általában imádják a zenét. Közösen énekelni, babadalokat hallgatni, ezt nem lehet elég korán kezdeni. A kisbabák, még ha a szöveget nem is értik, odafigyelnek a hangokra és nagy érdeklődéssel figyelik a mozgásodat és arcod változásait. A legtöbben automatikusan elkezdenek zümmögni vagy a saját módon „énekelni”, ami hihetetlenül aranyos! Talán van egy adott dal, ami a közös kedvencetek, és együtt csodásan tudtok táncolni rá. Kisbabád a karjaidban, közel hozzád, nincs is ennél jobb!

Zene a várandósság alatt

Már a várandósság ideje alatt hallgathatsz zenét. A magzatok valójában nem csak anyukájuk és apukájuk hangját ismerik fel, hanem a zenét is. Tehát, ha gyakran hallgatod ugyanazokat a dalokat vagy egy adott zenedarabot rendszeresen eljátszol kisbabádnak, előfordulhat, hogy születése után nyugtatóan hatnak majd rá ezek. Ezek kisbabádat a pocakodban töltött biztonságos időre fogják emlékeztetni. Ha várandós vagy, nagyon megnyugtató lehet néha a semmittevés és közben csukott szemmel a zenehallgatás. Engedd meg magadnak ezt a pihenést a későbbiekben lesz majd elég feszültség. És ami neked jó, az a babának is jó.

A nyelvi- és beszédfejlődés ösztönzése

Zenét hallgatni nem csak jó és kellemes, de jót tesz a kisbabád nyelvi- és beszédfejlődésének is. A különböző hangok hallgatása segít majd gyermekednek az első szavak megtanulásában. Még egy okkal több, hogy néha babadalokat játssz le.

Altatódalok éneklése

A zene kellemes hangulatot teremt és gyakran nyugtatóan hat a kisbabákra. Nem véletlenül éneklik a szülők évezredek óta a „Tente baba, tente”-t, amikor lefektetik gyermeküket. És néha tényleg varázslatos hatása van ezeknek az altatódaloknak. A ritmusa, a hangod, segít kisbabádnak teljesen megnyugodni és jól elaludni. Az éneklés maga még a saját stresszszintedre is kedvezően hat, és a kisbabák ezt is azonnal megérzik. Tehát csak énekelj!

Zeneórák szülőknek is kisbabáknak

Léteznek már zeneórák baba-mama párosnak. Ez tulajdonképpen szórakoztató és tanulságos módja a babáddal közös zenélésnek és a hangszerek gyermekeddel való megismertetésének. Az ilyen típusú tanfolyamok általában csoportosak, így hasznos módja lehet más szülők és gyermekek megismerésének is.