“A te babád már átalussza az éjszakát?” Gyakran teszik fel ezt a kérdést, ha friss szülő vagy. Valószínűleg egyszerűen érdeklődésből, de néha úgy érezheted, mintha ez egy verseny és ellenőrző listás dolog lenne. Ugyanakkor természetesen másra sem vágysz, mint hogy “a baba éjjel nem alszik-időszak” véget érjen. Végre megint alhatnál egy kicsit többet. De mi a realitás? Mit tehetsz annak érdekében, hogy ezt elősegítsd?

Mennyit alszik egy baba?

A kisbabák alvási szokásai nagyon eltérőek lehetnek. Hogy lehetséges ez?

  • Az újszülött kisbabák nem képesek megkülönböztetni a nappalt és az éjszakát. Számukra tehát természetes, hogy éjszaka felébrednek. Sőt, még nem képes arra, hogy egybefüggően sokáig aludjon.
  • Kisbabádnak pici a gyomra ezért rendszeresen inni szeretne.
  • Egy újszülött baba körülbelül 16 órát alszik naponta. Ez egy átlagos érték. Az egyik babának 5 óra alvás is elég és vannak kis álomszuszékok, akik akár huszonegy órát is alszanak.

Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Körülbelül tíz – tizenkét hét után kezd lassan, de biztosan egyre több idő eltelni az egyes etetések között, és ekkor tud többet aludni. Például este nyolc órától éjjel kettőig. Ezt már úgy tekintjük, hogy átalussza az éjszakát. Az alváshiány pótlására tehát érdemes lehet a kisbabáddal együtt lefeküdni aludni. Talán nem túl kellemes, de nagyon hasznos, hogy kicsit kipihentebbnek érezd magad.

Kisbabák alvási szokásai

Egy hat hónapos baba még körülbelül tizennégy órát alszik naponta egy délelőtti és egy délutáni alvásidővel. Vannak olyan kisbabák, akik éjjel nyolc órát egyben átalszanak, de vannak olyanok is, akiknek öt óra alvás is elég. És amikor már éppen megszoknád kisbabád alvási rendjét, az egyik napról a másikra felborulhat például egy betegség vagy fogzás miatt.

Ötletek az éjszakai alvás elősegítésére

Segíts a babádnak a nappali- és éjszakai rend kialakításában. A nappali alvásnál ne sötétítsd be teljesen a szobát.

Napközben menjetek ki a szabadba. Azok, akik sok nappali fényt kapnak és sokat vannak a szabadban, éjszaka is jobban alszanak.

Éjszakánként csak akkor cserélj pelenkát, ha zavarja. Az éjszakai pelenkázás egy kész tortúra a babádnak, és emiatt nehezebben is alszik vissza utána.

Éjszakára sötétítsd be a szobát, amennyire lehet, etetéshez vagy pelenkázáshoz is valamilyen lágy fényforrást válassz. Például egy (letakarható, sötétíthető) éjjeli lámpát vagy húzd el egy kicsit a függönyt, hogy a hold vagy az utcai lámpák fénye egy kicsit bevilágíthasson.

Segítség, a kisbabám nem szeretne aludni!

Próbáld meg te is élvezni azt az időt, amikor kisbabád éjszaka ébren van. Van abban valami különleges, amikor az egész utca alszik (vagy legalábbis úgy tűnik) és ti a gyermekeddel az éjszaka közepén ébren vagytok. Van benne valami intim, és később jó érzéssel fogsz visszaemlékezni ezekre a pillanatokra. Szülőként se hibáztasd magad, ha kisbabád nyugtalanul alszik vagy még nem alussza át az éjszakát. Semmi sem kötelező és általános érvényű. Nyilvánvalóan alvási rendje egyedi fejlődéséhez igazodik, és valószínűleg még nem áll készen az éjszaka átalvására. Rendben lesz!