Kisbabád az első évben rohamos ütemben fejlődik.

Természetesen mindenki saját tempójában fejlődik, ne aggódj, ha bizonyos készségei később alakulnak ki. Ahhoz, hogy képet alkothass a fejlődés szakaszairól némi segítséget nyújthat az alábbi havi áttekintés.

 

Első hónap

Oh, végre megérkezett a kisbabád! Olyan gyönyörű és tökéletes, ugyanakkor még mindig pici és sebezhető. A kutacsa még nem záródott teljesen, a gyenge kis nyaka még nem elég erős, hogy megtartsa a fejét. Ezért eleinte nagyon fontos a fej megfelelő megtámasztása. Felismeri a hangodat, az illatodat és szeret hozzád bújni.

2 hónapos baba

Amikor kisbabád hason fekszik, egy pillanatra már felemeli a fejét. Látása is folyamatosan fejlődik.

A színeket csak nagyjából 4 hét után látja. Most 40 cm-re lát élesen. Már szívesen tanulmányozza az arcodat, és tudatosan rádmosolyog. Mi is lehet ennél szebb?

 

3 hónapos baba

3 hónaposan kisbabád felismeri az arcodat. Felfedezi a saját kezét, rövid ideig képes az ujjadba kapaszkodni. Egyre több hangot ad, és gyakorolja a különböző hangzásokat. Amikor hason fekszik már jól fel tudja emelni a fejét, ezzel fejleszti saját nyak- és hátizmát.

4 hónapos baba

Kisbabád sokkal tudatosabban mozog és próbálkozik az átfordulással. Most már ugyanúgy lát, mint egy felnőtt. Új hangokat is tanul, mint a sikongatás vagy a gügyögés.

5 hónapos baba

Megtámasztás segítségével valószínűleg már egy kicsit ülni is tud. Egyre több hangot próbál utánozni és jó eséllyel egyre nagyobb érdeklődést mutat a szilárd ételek iránt. Elkezdhetsz néhány falatot adni a kisbabádnak és így más ízekhez is szoktatni őt. Gyakran nagyon vicces arcot vágnak ilyenkor!

6 hónapos baba

Kisbabád már féléves. Gyakran ilyenkor bújnak ki az első fogacskák. Ezt könnyen felismerheted abból, hogy többet nyáladzik, felhígul a széklete, rágcsálja a játékokat és esetleg kicsit nyűgösebb is. Lehet, hogy már elkezd kúszni és ideje elkezdeni a hozzátáplálást.

7 hónapos baba

7 hónaposan kisbabád lassan már önállóan is képes ülni. Eleinte ez csak néhány másodpercre sikerül majd neki, hiszen az egyensúly érzékének még fejlődnie kell. Ebben a korban a fej a baba legnehezebb testrésze, ezért is kell még gyakorolnia, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt. Mindenesetre biztosíts számára biztonságos és puha környezetet. Az önálló ülés mellett, lehet, hogy ebben a hónapban mászni is elkezd.

8 hónapos baba

Feltűnt, hogy gyermeked egyre többet reagál a zajokra? Ez tökéletesen illeszkedik ehhez a fejlődési korhoz. A babák ilyenkor gyakran igyekeznek eljutni a hangforrás helyére. A világ egyszeriben kezd érdekesebbé válni!

9 hónapos baba

Gyermeked sírni kezd, ha ott szeretnéd hagyni valahol? A 9 hónapos fejlődési ugrás gyakran együtt jár a magány felismerésével (anya és én külön test és lélek vagyunk) és/vagy a szeparációs szorongással. Ez is mind a fejlődéshez tartozik és idővel szépen elmúlik. A finom motoros készségek fejlődésének is van egy ugrása a 9. hónapban, kisbabád már valószínűleg képes felvenni dolgokat a kis kezével. Azt is észrevetted, hogy gyermeked reagál, ha valamire azt mondod, hogy nem szabad? Ez igaz lehet, mert ilyenkor jön el az ideje annak, hogy elkezdi felismerni az összefüggéseket.

10 hónapos baba

Valószínűleg gyermeked most már teljesen önállóan ül és talán már fel is áll. Ezeket az elkövetkező időkben biztosan próbálgatja majd. Ez azt is jelenti, hogy jönnek a bukdácsolások és esések. Ezt tartsd szem előtt, és tedd otthonodat bababiztossá. Gyermeked egyre több szilárd ételt eszik és örömmel játszik is vele. Rengeteg a koszos ruha, de sok a kellemes pillanat is!

11 hónapos baba

11 hónapos kora körül egyre nagyobb érdeklődést mutat más kisgyermekek iránt. Együtt játszásról ilyenkor még nem beszélhetünk. A következő 3 évben a gyermekek egymás mellett játszanak, és nem egymással. A játékok megosztása szintén nem áll fenn, ebben a korban sok mindent vesznek el egymástól. A ‘közös játszás, közös megosztás’-t mindenesetre használhatod mantraként. Megkezdődött az igazi nevelés!

12 hónapos baba

Elérkezett az idő, kisbabád első születésnapja! A csecsemő igazi kisgyermekké cseperedett, és együtt tekinthettek vissza a csodálatos és különleges első évre, melyet óriási fejlődési ugrások jellemeztek. Az első szavak vagy fecsegések talán már felismerhetőek és talán már egy lábasból eszik veletek. Az első születésnap körül az első lépések is megtörténhetnek. Gyermeked még nem szeretne járni? Ne aggódj. Általában 12 és 18 hónapos kor között kezdik el, tehát van még idő!