Egy egészséges, elégedett és boldog kisbaba; szinte minden szülő legnagyobb kívánsága. Az egyiknek simán megy, a másiknak kész kihívás. De mit tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked boldog legyen?

Zen várandósság

Mint oly sok minden más, minden az alapoknál kezdődik. A legtöbb édesanya aránylag egészségesen táplálkozik várandóssága alatt, de tudtad, hogy a mentális egészségnek is nagyon nagy a szerepe? Pihensz rendszeresen, kizárod a stresszt, egészségesen étkezel és nevetve ’bringázol’ végig a várandósságodon? Akkor jó eséllyel gyermeked is magában hordozza majd ezeket. A stressz lehetőség szerinti kizárásával, a kortizol nevű stresszhormonnak esélye sem lesz átjutni gyermekedbe. Tehát a legjobb, ha nincs stressz, sok a nevetés, sok a pihenés és legfőképp az élvezet.

Kellemes gyermekágyi időszak

Egy újszülöttet még nem tudsz elkényeztetni, tehát nem árthat a túláradó figyelem. Érezd, hogy kisbabádnak mire van szüksége, és tedd azt. Sőt, pont, hogy nagyon fontos. És itt is érvényes; minél kevesebb stressz és minél több pihenés. Ha te nem érzed jól magad, ő is megérzi. Ha boldog és feldobott vagy, akkor valószínűleg gyermeked is boldog lesz. Tehát próbálj minél többet pihenni és kikapcsolódni.

Rendszer és pihenés

Keress egy olyan rendszert, amiben jól érzed magad és gyermeked is élvezi. Ha fix etetési, alvási és játék idők vannak napközben, hamar kialakul a napirend. A nyugtalan kisgyermekek is könnyebben megnyugszanak, ha előre megjósolható napirendjük van. Persze ezt nem mindig könnyű vagy lehetséges betartani. De ha igen, nagy esélyed van rá, hogy ugyanaz a nyugodt, boldog kisbaba marad, aki volt. Ha azt látod, hogy nyugtalanabbul alszik, amikor elmész, vagy nehezen alszik idegen helyen, akkor ezt tartsd szem előtt. Vagy jó természetű kisbabád van, aki könnyen alkalmazkodik az életedhez otthon és idegen helyen is? Akkor csak így tovább. Ha te nyugodt vagy, javarészt kisbabád is az lesz.

 

Anyai ösztön

Annyira nyugodt vagy, amennyire csak lehet, mégis nyűgös a kisbabád? Ne csak a gyermekedre figyelj, de anyai ösztönödre is. Mit gondolsz, mi lehet a baj? Menj el vele a gyerekorvoshoz vagy egy fejlesztőhöz. Inkább menjetek el egyszer feleslegesen, mint hogy baj legyen. Nálad senki sem ismeri jobban a kisbabádat, úgyhogy hallgass mindig az anyai ösztönödre, amit (szinte) sosem hagy cserben!