A meseolvasás nagyon jót tesz gyermekednek. Izgatja a fantáziát, új szavakat tanul meg, és jót tesz a beszédfejlődésnek. Ezért nem kezdheted túl korán. A Gabi ad neked öt tippet a kellemes meseolvasás megvalósításához.

Amint kisbabád érdeklődve körülnéz, már elkezdhetsz neki mesét olvasni. Ez körülbelül kisbabád 3 hónapos korában lesz. Sok szülő annyira lelkes, hogy már az újszülött babáját elárasztja gyermekkönyvekkel. Általában csodásan illusztráltak és nagyon szép mesék vannak benne, ezért jó mentség a saját gyermekkori mesekönyveid elővételére. Jancsi és Juliska, a Kerekerdő meséi, ki nem hallotta ezeket gyerekként?

1 tipp: Fix meseolvasási idő

Hasznos lehet egy meghatározott időpontot kiválasztani a meseolvasásra. Például lefekvés előtt, az altatási szertartás részeként. A kisbabák szeretik, ha tudják, mi fog történni. Segít nekik ellazulni, ezáltal könnyebben elalszanak. Ez tehát a nyugalom és a figyelem ideje, és ezzel együtt neked is kellemes módja a nap lezárásának. Szép álmokat Kismackó!

2 tipp: Te válassz!

KFőleg eleinte olyan mesekönyvet válassz, amit te is szívesen olvasol. Gyermeked a hangsúlyozásodból érezni fogja, ha egy könyv nem tetszik neked. És ha élvezed a meseolvasást, ezt a lelkesedést adod át kisbabádnak is.

3 tipp: Kedvenceket karnyújtásnyi távolságon kívül

Eleinte kisbabád késztetést érez majd arra, hogy megrágcsálja a könyveket, vagy később, amikor már nagyobb lesz, a fejére teszi őket, dobálja vagy tépkedi. Ez mind hozzátartozik a felfedezés időszakához. Néha nyugodtan hagyhatod, vásárolj textil könyveket vagy vastag karton könyveket, vagy vész esetén, adj egy halom régi újságot kisbabád kezébe.

4 tipp: Könyvtár bérlet

A gyermekeknek a könyvtár bérlet ingyenes. Ezt a bérletet már gyermeked születésekor kiválthatod. Kellemes időtöltés lehet számotokra, és így még a választékot is folyamatosan színesítheted. A gyermekkönyvek nagyon jó ’szülési’ ajándékok is. Nem tudsz belőle eleget beszerezni, és a legtöbbször nagyon megszeretitek őket.

Jó szórakozást!