Ha leendő apaként nem házasodsz össze a közös gyermek édesanyjával, akkor érdemes apai státuszodat törvényesen is elismertetni. Ezt az elismerés kérvényezése útján teheted. Az elismervény kéréséhez a leendő édesanyával együtt kell elmennetek az önkormányzathoz.

Az elismervényt már a várandósság idején meg lehet kérvényezni. Az önkormányzatnál előkészítenek egy Teljes Jogú Apasági Nyilatkozatot (elismerő nyilatkozat), amelyben elismeritek, hogy te vagy az édesapa. Az édesanyának is jelen kell lennie. Az elismervény a gyermek megszületése után is kérvényezhető, az anyakönyvezéskor. Ez kevésbé praktikus, hiszen a szülést követően három munkanap áll rendelkezésedre az anyakönyvezés elintézésére, és a barátnődnek is jelen kell lennie az elismerés elintézéséhez. Közvetlenül a szülés után a barátnődnek valószínűleg semmi kedve nem lesz kimozdulni otthonról. Jobb tehát mindezt már a szülés előtt elintézni. Akkor még esetleg lesz időtök arra is, hogy egy kellemes randevút kerekítsetek belőle kettesben. Csapjatok hozzá egy ebédet egyik kedvenc éttermetekben. Ez kicsit elveszi az egész ügy hivatalos élét, és kicsit ünnepélyessé is teszi.

Elismervény következményei

Az elismervény értelmében, gyermeked megkapja az öröklési jogot és édesapaként a gyermeked gondozásával kapcsolatos jogaid és kötelezettségeid lesznek. Ha házas vagy, vagy bejegyzett élettársi viszonyban élsz, nem kell külön elismervényt kérvényezned. Ezekben az esetekben, törvényi értelemben automatikusan téged tekintenek édesapának.

Vezetéknév választása

Mielőtt elmennétek az önkormányzathoz, érdemes lehet előre megbeszélned a barátnőddel, milyen vezetéknevet kapjon majd gyermeketek. A tiédet vagy barátnődét. Az elismerő nyilatkozatban a születendő gyermek vezetéknevét is meg kell adni. Későbbi közös gyermekeitek automatikusan az első gyermeknek választott vezetéknevet kapják majd. Nem sikerül közösen megállapodni? Akkor dobjatok fel egy pénzérmét.

Közös felügyelet kérése

Fontos! Az elismerő nyilatkozat aláírásával, nőtlen apaként nem vagy még gyermeked törvényes képviselője. Ehhez először szülői felügyeletet kell kérvényezned. Ez csak a szülés után lehetséges.